Het Optus Stadium in Perth, de slimste en meest hightech faciliteit van Australië beschermt kritieke systemen met SIOS DataKeeper

SIOS DataKeeper was vastbesloten de enige manier te zijn om een ​​eenvoudige, beheersbare en toch kosteneffectieve en robuuste oplossing te garanderen die meerdere integraties van apparaten en gegevens veilig ondersteunde, terwijl ook een hoge beschikbaarheid werd gegarandeerd.

Het Perth Stadium, ook wel bekend als Optus Stadium, is een hightech, multifunctioneel stadion in Perth, West-Australië. Het stadion werd eind 2017 voltooid en officieel geopend in januari 2018 en heeft een capaciteit van meer dan 60.000 mensen, waarmee het het derde grootste stadion van Australië is, na de Melbourne Cricket Ground en Stadium Australia. Het is ook uitgeroepen tot het slimste en meest technische stadion van Australië.

Volgens Sascha Rhalf, Commercial Project Manager bij Siemens, is het stadion een mijlpaalproject in West-Australië dat de skyline van de stad bepaalt. Het is een spraakmakend infrastructuurontwikkelingsproject dat vanaf het begin in de belangstelling van het publiek stond vanwege de aanzienlijke hoeveelheid overheidsfinanciering die het project heeft ontvangen.

Het project zelf was een wonder, vooral voor de bouw-, gebouwbeheer- en IT-industrie, gezien de complexiteit van  zowel de bouwconstructie als de IT-architectuur van het stadion. Providence Solutions Australia heeft samen met Siemens en BGIS hun krachten gebundeld om een ​​krachtig team te vormen dat de complexe aard van het project kan doorstaan ​​en een van de beste stadions van Australië tot nu toe kan opleveren. Nu het einde van het eerste operationele jaar nadert, bespreken we in meer detail de achtergrond achter het project en de reis tot nu toe.

De uitdaging: beschikbaarheid behouden

Het sterk op maat gemaakte ontwerp van het stadion maakte dit vanaf het begin tot een uitdagend project. Het was ook een greenfield-project, wat betekent dat er geen blauwdrukken of eerdere voorbeelden/gebruiksscenario’s waren om te volgen of te raadplegen. In feite werd de blauwdruk voor toekomstige soortgelijke projecten tijdens het project zelf gecreëerd.

Het project vereiste een passende en op maat gemaakte IT-beheeroplossing die nu en in de toekomst zou voldoen aan alle aangepaste behoeften van het stadion. De complexiteit van de IT-ontwerpvereisten varieerde van camera’s met hoge megapixels, bedrijfskritische applicatieservers, een groot aantal integraties en afhankelijkheden van meerdere leveranciers, dienstverlening op evenementendagen en diverse leveranciers en ICT-vereisten (informatiecommunicatietechnologie). Tegelijkertijd was het belangrijk om het budget en de tijdlijnen te respecteren en het hoogste niveau van kwaliteit en veiligheid te garanderen.

De complexiteit vloeide ook voort uit het feit dat de allernieuwste technologieën werden geïmplementeerd om aan de toekomstige vereisten van het project te voldoen. Van gezichtsherkenning tot zeer geavanceerde toegangssystemen en duizenden sensoren: er werd gekozen voor hightech en toekomstbestendige technologie om ervoor te zorgen dat het stadion was uitgerust voor de toekomst. Dit betekende echter dat de hoeveelheid gegevens die op locatie moest worden vastgelegd en opgeslagen aanzienlijk zou zijn, waardoor een krachtige oplossing nodig was om de gegevens veilig te huisvesten en op te slaan.

De prestatie-eisen voor de technologie die in het stadion werd geïmplementeerd, maakten het project ook complex. Alleen al de prestatie-eisen voor beveiligingsvideocamera’s waren buitengewoon. Er zijn ongeveer 700 camera’s, waaronder een aanzienlijk aantal ultra-high-definition camera’s. De CCTV-beheeroplossing is voorzien van 1 Pb schaalbare gelaagde opslag voor beoordeling, analyse, gezichtsherkenning en database-matching.

Er waren ook verschillende niveaus van beschikbaarheidsvereisten, variërend van 99,999% (5 9’s) tot 99,9%, wat als uniek wordt beschouwd. Het was van cruciaal belang om te zorgen voor een ononderbroken verwerking van gegevens en de beschikbaarheid van applicaties, om elk verlies van gegevens en transacties te elimineren als een server uitvalt, en om continu computergebruik tijdens de reparatie.

De oplossing voor hoge beschikbaarheid voor virtuele Hyper-V-machines

Providence Solutions Australia werd geselecteerd als een instrumentele technologiepartner die betrokken is bij het ontwerp en de bouw van end-to-end oplossingen. Van ontwerp tot engineering, tot bouwen en implementeren: zij waren het ‘brein’ achter het uniforme computer-IT-platform van het Optus Stadium.

Het Optus Stadium is het allereerste stadion in Australië dat een verenigd, continu computerinfrastructuurplatform omarmt, wat zeer essentieel was gezien de complexe aard van het project vanuit zowel gebouw- als IT-perspectief.

Het uniforme platform voor continue computerinfrastructuur is één platform dat meerdere applicaties en gegevens kan huisvesten en beschikt over ingebouwde veerkracht door middel van fouttolerantie, hoge beschikbaarheid, hoge prestaties en naadloze mogelijkheden voor noodherstel . Simpel gezegd is het een superplatform, een platform dat alles aankan.

Er werd besloten dat een hyper-geconvergeerd, verenigd computerplatform de sleutel was tot de algehele technologie en IT-opbouw, gezien het scala aan diverse beheerde systemen en applicaties. Providence Solutions Australia implementeerde SIOS DataKeeper ™ met Microsoft Windows Server Failover Clustering om hoge beschikbaarheid te bieden voor hun virtuele Hyper-V-machines. Er werd vastgesteld dat dit de enige manier was om ervoor te zorgen dat er een eenvoudige, beheersbare en toch kosteneffectieve en robuuste oplossing was die meerdere integraties van apparaten en gegevens veilig ondersteunde, terwijl ook een hoge beschikbaarheid werd gegarandeerd .

Het superplatform en de totale bouwoplossing bieden een end-to-end oplossing voor de stadionactiviteiten. In één platform omvat het een convergentie van meerdere systemen, waaronder videobewakingsbeheer, opname en archivering, spraak, data, opslag, industriële monitoring (SCADA-systemen), HVAC, gebouw- en energiebeheer, beveiligingssystemen, video-intercoms, irrigatie, reclameborden, liften en lichtregeling.

Er is een reeks applicaties van externe leveranciers  op het geïntegreerde platform aanwezig, waaronder Johnson Control, Philips Dynalite en Schindler.

De resultaten

Het Stadion heeft opgeleverd. Sinds de opening zijn er positieve reacties van publiek en bezoekers. Het is een state-of-the-art stadion en een werkplek met transparante en intelligente beveiliging op een toekomstbestendige backbone met superieure analyses.

Het is gebouwd met IT-beveiliging als topprioriteit en voldoet aan alle technische specificaties en prestatie-eisen van Multiplex. Bij de IT-architectuur en het ontwerp is ook rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen.