Wat is een failovercluster?

Failover is het proces waarbij een stand-by, redundant systeem, database of netwerk de activiteiten overneemt wanneer het primaire systeem, de database of het netwerk uitvalt of primaire bewerkingen abnormaal worden beëindigd. Hot failover is een van de belangrijkste ontwerpprincipes die zijn opgenomen in systemen met hoge beschikbaarheid en noodherstel.

Failover Cluster Software ondersteunt hot failovers en levert een RPO van nul en een RTO van milliseconden voor hoge beschikbaarheid. Het resultaat: een systeemstoring leidt tot geen dataverlies en is transparant voor de gebruiker.

Koude failover

Een koude server (ook wel koude failover genoemd) is een server die niet is verbonden met de primaire server, maar alleen beschikbaar en ingeschakeld is wanneer de primaire server uitvalt. Bij een koude server kan het veel tijd kosten om de standby-server op te starten, waarvoor mogelijk een bijgewerkte configuratie en software nodig zijn. Dit betekent dat Recovery Time Objectives (RTO's) en Recovery Point Objectives (RPO's) het langst zijn. Cold failover wordt voor essentiële toepassingen als onaanvaardbaar beschouwd.

Warme server/failover

Een warme server/failover is een server die periodiek updates ontvangt van de primaire server via gegevensreplicatie en spiegeling. De dienst kan korte tijd niet beschikbaar zijn maar zal automatisch volldig starten.

Hot server/failover

Hot-swappable servers ontvangen voortdurend updates via de disk, het geheugen en de CPU-cache. Een hot server/failover is een server die deze updates regelmatig ontvangt van de primaire server en die onmiddellijk beschikbaar is om het over te nemen in het geval van een failover. Hot failover is het meest resource-intensief, resulteert in nul dataverlies (zero RPO) en RPO's van niet meer dan een paar minuten en is vereist om hoge beschikbaarheid voor essentiële applicaties te ondersteunen.

RTO is de maximaal toelaatbare duur van een storing. Online transactieverwerkingsapplicaties hebben over het algemeen de laagste RTO's, en de essentiële applicaties hebben vaak een RTO van slechts enkele seconden. RPO is de maximale hoeveelheid gegevensverlies die kan worden getolereerd als er een fout optreedt. Voor HA is de RPO vaak nul om aan te geven dat er onder alle foutscenario's geen gegevensverlies mag optreden

Failoverclustersoftware van SIOS

SIOS biedt failoverclustersoftware, zodat u een traditioneel gedeeld opslagcluster kunt bouwen voor hoge beschikbaarheid of een SIOS SANless cluster dat gebruikmaakt van lokale opslag. SIOS-software maakt gebruik van realtime synchrone (voor LAN-omgevingen) of asynchrone (voor WAN-omgevingen) gegevensreplicatie om opslag te synchroniseren. Lees meer over een failovercluster voor SANless SQL Servers.

SIOS-oplossingen bieden hoge beschikbaarheid en noodherstel met één enkele oplossing. Deze aanpak elimineert de kosten en complexiteit van op SAN gebaseerde replicatie. Met de mogelijkheid om naar meerdere doelen te repliceren, kunt u een failovercluster met meerdere knooppunten configureren met knooppunten op meerdere locaties om uw systemen tegen rampen te beschermen.

Met SIOS-clusters kunt u repliceren tussen de configuraties van uw keuze – tussen SAN- en SANless-omgevingen en elke combinatie van fysieke, virtuele, cloud- en hybride configuraties. In feite zijn SIOS-clusteroplossingen uniek in de breedte van de ondersteunde besturingssystemen, applicaties en infrastructuuromgevingen, waaronder Windows-, Linux-, SAP-, SQL Server-, Oracle-, AWS-, Azure- en Google-cloudplatforms.

 

Kritieke applicatie

SIOS Failover Cluster Software maakt gebruik van efficiënte replicatie op blokniveau om de lokale opslag gesynchroniseerd te houden, waardoor de secundaire knooppunten in uw cluster na een failover kunnen blijven werken met toegang tot de meest recente gegevens.

In een Windows-omgeving biedt SIOS DataKeeper u de flexibiliteit om een ​​Windows-cluster te bouwen in elke combinatie van fysieke, virtuele en cloudomgevingen. SIOS DataKeeper Cluster Edition kan naadloos worden geïntegreerd met en breidt Windows Server Failover Clustering (WSFC) uit door een prestatiegeoptimaliseerd, hostgebaseerd gegevensreplicatiemechanisme te bieden . In een Linux-omgeving bieden SIOS LifeKeeper en SIOS DataKeeper een nauw geïntegreerde combinatie van failover-clustering met hoge beschikbaarheid, continue applicatiemonitoring, datareplicatie en configureerbaar herstelbeleid, waardoor uw essentiële applicaties worden beschermd tegen downtime en rampen.

Van de LandeBR

Van de Lande BR (VDL), gevestigd in Nederland, produceert een breed assortiment PVC- en PE-knelfittingen en afsluiters. Hun producten worden over de hele wereld gebruikt in industriële en technische installaties. VDL produceert ruim 4500 verschillende producten en is zeer toegewijd aan productverbetering en kwaliteit, waardoor hun merk al meer dan 50 jaar de keuze is voor bouwers van systemen en installaties. VDL beschikt over een Hyper-V-omgeving, solid state disk (SSD)-opslag en de bedrijfsvoering is sterk afhankelijk van de ERP-oplossing. Omdat er slechts één gegevensverwerkingssysteem aanwezig was, werd VDL blootgesteld en had een noodhersteloplossing (DR) nodig om de bescherming en beschikbaarheid van haar ERP-, webservices en andere bedrijfskritische systemen te garanderen in het geval van een ramp.

Om onmiddellijke failover- en DR-bescherming te bieden, heeft VDL een Windows Server Failover Clustering (WSFC)-systeem gebouwd, waarbij het ene knooppunt gegevens repliceert naar het andere knooppunt. Als het primaire knooppunt uitvalt, draagt ​​WSFC alle bewerkingen over naar het standby-knooppunt, waardoor gebruikers continu toegang hebben tot applicaties en gegevens. VDL koos ook voor SIOS DataKeeper Cluster Edition om DR te leveren voor zijn Hyper-V virtuele machines (VM). SIOS DataKeeper is een software-add-on die ononderbroken gegevenstoegang biedt. Het integreert naadloos met WSFC om prestatie-geoptimaliseerde, host-gebaseerde, synchrone of asynchrone real-time replicatie van Hyper-V VM’s toe te voegen tussen fysieke servers via zowel LAN- als WAN-verbindingen.

SIOS DataKeeper werkt met WSFC en bewaakt de systeem- en applicatiestatus, onderhoudt de clientconnectiviteit en maakt het mogelijk om SAN-loze clusters te creëren. In tegenstelling tot een SAN elimineert een SANless cluster afzonderlijke storingspunten met failover-clustering en worden de kosten en complexiteit van de implementatie van clusters verminderd. SIOS DataKeeper maakt ook gebruik van WSFC om systeembeheerders te voorzien van een vertrouwde en applicatie-onafhankelijke HA/DR-oplossing, waardoor de implementatie en bediening dramatisch wordt vereenvoudigd.

VDL heeft twee SIOS DataKeeper clusters ingezet; één cluster met twee knooppunten werkt als bestandsserver en iSCSI-server, terwijl de andere een SQL Server (ERP)-cluster en Dynamics NAV-webservices ondersteunt. De implementatie duurde nog geen dag. Tijdens de systeemfailovertest heeft het netwerkserviceteam een ​​failover uitgevoerd en het systeem snel en eenvoudig hersteld. Na een grondige evaluatie van de VDL-serverconfiguratie en het voltooien van de tests bevestigde het installatieteam dat SIOS DataKeeper en een SANless cluster voldeden aan al hun criteria voor disaster recovery, prestaties en hoge beschikbaarheid van hun ERP-systeem, webservices en andere missies. -kritische toepassingen.

De organisatie riskeert geen dataverlies meer bij een storing. Naast het testen van SIOS heeft VDL ook andere oplossingen getest met onaanvaardbare resultaten. Commentaar Maurits van de Lande, ICT Manager bij VDL: “We hebben onze fileserver getest met zowel DFS-replicatie als AlwaysOn-technologie. Geen van beide heeft een geautomatiseerde disaster recovery-oplossing geleverd die past bij SIOS DataKeeper, die volledig voldoet aan onze DR-vereisten.”

Gegevensreplicatie – het proces van het kopiëren en opslaan van gegevens en databaseobjecten van de ene database naar een andere database en het synchroniseren tussen databases om de consistentie te behouden. Mirroring – het proces waarbij een database naar een andere locatie wordt gekopieerd.