Chris O’Brien Lifehouse Hospital zorgt voor High Availability in de AWS-cloud met SIOS DataKeeper.

Chris O’Brien Lifehouse ( www.mylifehouse.org.au ) is een geïntegreerd en gericht kenniscentrum dat gespecialiseerd is in de modernste behandelingen en onderzoek voor patiënten die lijden aan zeldzame en complexe gevallen van kanker. Lifehouse biedt alles wat een kankerpatiënt nodig heeft op één plek, inclusief geavanceerde oncologische chirurgie, chemotherapie, bestralingstherapie, klinische onderzoeken, onderzoek, onderwijs, aanvullende therapieën en psychosociale ondersteuning. Gelegen naast het Royal Prince Alfred Hospital en de Universiteit van Sydney in Camperdown, ontvangt het non-profit ziekenhuis jaarlijks meer dan 40.000 patiënten voor screening, diagnose en behandeling. Als een van de grootste klinische onderzoekscentra van Australië biedt Lifehouse haar patiënten ook toegang tot ’s werelds nieuwste doorbraken in de behandeling van kanker.

De omgeving:

Lifehouse maakt gebruik van het MEDITECH Healthcare Electronic Medical Record- en patiëntenadministratie systeem, dat de elektronische medische dossiers van alle patiënten in een database opslaat.

“Het gezondheidsinformatiesysteem en de database zijn van cruciaal belang voor de zorg die we bieden, en als een van beide uitvalt, zijn de patiëntendossiers niet toegankelijk en dat zou de activiteiten van het ziekenhuis lamleggen.”legt Peter Singer, directeur informatietechnologie bij Lifehouse, uit.

In het datacenter van het ziekenhuis wordt bedrijfskritische uptime geleverd door Windows Server Failover Clustering (WSFC) dat draait op een Storage Area Network (SAN). Maar net als veel andere organisaties wilde Lifehouse naar de cloud migreren om te profiteren van de superieure flexibiliteit en betaalbaarheid ervan.

De uitdaging:

Lifehouse koos Amazon Web Services als cloud serviceprovider en had gehoopt zijn omgeving rechtstreeks naar de AWS-cloud te kunnen ‘liften en verschuiven’. Om de configuratie op locatie te simuleren, koos Peter voor een service voor ‘cloud volumes’ die beschikbaar is op de AWS Marketplace. Failoverclusters werden geconfigureerd met behulp van software gedefinieerde opslagvolumes om gegevens te delen tussen actieve en stand-by-instances. Uit tests bleek dat de aanpak de automatische failover kon bieden die nodig was om te voldoen aan de veeleisende herstelpunt- en hersteltijd doelstellingen van het ziekenhuis.

Er was echter een probleem: het gebruik van software gedefinieerde cloud volumes had een aanzienlijke negatieve invloed op de doorvoer prestaties. Omdat er zoveel elementen en lagen bij betrokken zijn, zijn prestatieproblemen notoir moeilijk op te lossen in software gedefinieerde configuraties die in de cloud worden geïmplementeerd. Met de optie ‘Geen bescherming’ gespecificeerd, presteerden de cloud volumes goed. Maar “Geen bescherming” was niet echt een optie voor Chris O’Brien Lifehouse zorgt voor hoge beschikbaarheid in de AWS-cloud met SIOS DataKeeper

“We konden binnen enkele dagen van testen naar productie gaan. Lopend onderhoud is ook vrij eenvoudig, wat naar verwachting onze operationele uitgaven in verband met hoge beschikbaarheid en noodherstel zal minimaliseren”, aldus Peter, die verantwoordelijk is voor de bedrijfskritische MEDITECH-applicatie en de bijbehorende database. “We hebben alle redelijke inspanningen geleverd om de hoofdoorzaak te vinden en op te lossen, en kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat software gedefinieerde opslag nooit de doorvoer prestaties zou kunnen leveren die we nodig hadden”, herinnert Peter zich. Daarom ging het team van Lifehouse op zoek naar een andere oplossing.

De evaluatie:

In haar zoektocht naar een andere oplossing die zowel hoge beschikbaarheid als hoge prestaties kan bieden, heeft Lifehouse drie criteria opgesteld:

 

Validatie voor gebruik in de AWS-cloud

Mogelijkheid om in meerdere beschikbaarheid zones te werken

Prestaties die net zo goed of beter waren dan wat er ter plaatse was bereikt

Beveiliging/privacy met ondersteuning voor encryptie in beweging en in rust

Validatie was belangrijk om de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van een oplossing van derden in de cloud te minimaliseren. De mogelijkheid om in meerdere beschikbaarheid zones te werken zou de bedrijfscontinuïteit verzekeren in het geval dat een heel AWS-datacenter getroffen zou worden door een plaatselijke ramp. De latentie van minder dan een milliseconde die AWS levert tussen beschikbaarheid zones zou van cruciaal belang zijn om gegevens synchroon te kunnen repliceren naar ‘hot’ standby-instances om te voldoen aan de veeleisende hersteltijd- en herstelpunt doelstellingen van het ziekenhuis.

Na een uitgebreide zoektocht kwam Peter tot de conclusie dat de best beschikbare oplossing SIOS DataKeeper Cluster Edition van SIOS Technology was. SIOS DataKeeper was beschikbaar op de AWS Marketplace, wat verzekerde dat het bewezen betrouwbaar werkte in de AWS-cloud. En omdat er geen software gedefinieerde opslag werd gebruikt, had Peter er vertrouwen in dat SIOS DataKeeper de prestaties zou kunnen leveren die Lifehouse nodig had.

De oplossing:

SIOS DataKeeper biedt de krachtige, synchrone gegevens replicatie die Lifehouse nodig heeft. Door gebruik te maken van realtime gegevens spiegeling op blokniveau tussen de lokale opslag die is gekoppeld aan alle actieve en stand-by-instanties, overwint de oplossing de problemen die worden veroorzaakt door het ontbreken van een SAN in de cloud, inclusief de slechte prestaties die vaak software gedefinieerde opslag teisteren . Het resulterende SANless cluster is compatibel met Windows Server Failover Clustering, biedt continue monitoring voor het detecteren van fouten op applicatie- en database niveau, en biedt configureerbaar beleid voor failover en failback.

Lifehouse heeft momenteel acht instances in SANless failover-clusters ter ondersteuning van de MEDITECH-applicatie en database in verschillende AWS-beschikbaarheid zones om te beschermen tegen wijdverbreide rampen. De latentie die inherent is aan de betrokken lange afstanden vereist normaal gesproken het gebruik van asynchrone gegevens replicatie om vertragingen in de commits aan het actieve exemplaar van de database te voorkomen. Maar de real-time data spiegeling technologie op blokniveau die in SIOS DataKeeper wordt gebruikt, stelt Peter Singer nog steeds in staat een herstelpunt van bijna nul te bereiken.

De resultaten:

In tegenstelling tot software gedefinieerde gedeelde opslag is SIOS DataKeeper speciaal gebouwd voor hoge prestaties en hoge beschikbaarheid. Het was dus geen verrassing voor Peter Singer dat de cloud gebaseerde configuratie nu werkt zoals nodig. Wat een beetje verrassend was, was hoe eenvoudig de oplossing te implementeren en te bedienen was: “We konden binnen enkele dagen van testen naar productie gaan. Lopend onderhoud is ook vrij eenvoudig, waardoor we verwachten dat dit onze operationele uitgaven in verband met hoge beschikbaarheid en noodherstel zal minimaliseren.”

 

SIOS DataKeeper heeft Lifehouse in staat gesteld volledig te profiteren van de schaalvoordelen die de cloud biedt, zonder dat dit ten koste gaat van uptime of prestaties. “Zonder SIOS hadden we onze omgeving misschien niet naar de cloud kunnen migreren”, concludeert Peter Singer.