Wat is High AvailabilityOf Hoge Beschikbaarheid?

Home | Wat is High Availability of Hoge Beschikbaarheid?

Wat is High Availability (HA) oftewel “Hoge Beschikbaarheid” precies?

De algemene term “Beschikbaarheid” verwijst naar de betrouwbaarheid van uw server en uptime van uw applicaties. Het wordt uitgedrukt in een percentage van de tijd dat uw applicaties operationeel en toegankelijk zijn binnen een periode van een jaar. Wanneer we het over servers en applicaties hebben, zijn er drie verschillende soorten beschikbaarheid:

Meeting

1. Back-ups en herstel: Dit wordt bereikt door basisback-up-, gegevensreplicatie- en failover-procedures te hebben, welke zijn opgenomen bij gebruik van conventionele servers. Deze methode levert ongeveer 99 procent beschikbaarheid, wat neerkomt op een gemiddelde van 87,5 uur downtime per jaar, of meer dan 100 minuten ongevraagde downtime per standaard werkweek.

2. High Availability (HA): Met een HA-oplossing zijn applicaties een zeer hoog percentage van de tijd toegankelijk. High Availability oplossingen omvatten clustersystemen en software oplossingen zoals everRun of SIOS welke als doel hebben een snelle hervatting van de dienst/service herstel na een storing. Hoge Beschikbaarheid vertaalt zich in 99,9% tot 99,99% uptime van servers of applicaties, oftewel 4,5 uur – 52 minuten downtime per jaar.

3. Continuous Availability(CA): Ook wel Continue Beschikbaarheid van een server of applicatie valt onder een always-on-oplossing. Deze worden ook wel als een fouttolerante oplossing beschouwd. Dit wordt ookwel FT genoemd. Het doel van een CA-oplossing is om downtime zo goed als helemaal te elimineren door middel van software zoals everRun of een gespecialiseerd serversysteem zoals een FT Server. CA-oplossingen zijn de ultieme beschikbaarheid (99,999 procent) en resulteren in slechts één tot vijf en een halve minuut ongeplande downtime in een jaar.

Het uitganspunt voor het type oplossing is dan ook vaak verschillend en afhankelijk van de voorgedefinieerde SLA’s. Voor alle organisaties is het van belang om kritische servers en applicaties vast te stellen en wat de impact is op moment dat er een vorm van uitval plaatsvind. Vanuit dit oogpunt kan er gekozen worden voor een bepaald niveau van High Availability of Continuous Availability.

Tips & nieuws voortaan in je inbox?

Ontvang nieuws en tips over hoge beschikbaarheid voortaan rechtstreeks in je inbox.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan

WBN Software Solutions B.V. Neem contact op